X
    Categories: Krása, móda, styl

Vlastnosti zelených potravin

Jedná se o potraviny, ne jen o doplněk stravy. Potraviny sytí, tzn. obsahují celou škálu živin nezbytných pro růst, stavbu a fungování buněk jednotlivých tkání (vitamíny, minerální látky, bílkoviny a nukleové kyseliny, enzymy atd.) a čistí – obsahují takové látky, které napomáhají organizmu zbavovat se odpadu vznikajícího při metabolizmu buněk (chlorofyl, antioxidanty, vláknina). Tím dochází k posílení imunitního systému organizmu, který je pak schopen se s riziky a nemocemi utkat s mnohem větším úspěchem.

Jsou zelené, což je způsobeno vysokým obsahem chlorofylu. Ten je znám především pro své dezinfekční vlastnosti. Proto je možné zelenou šťávu použít při ošetření popálenin a kožních zranění. Chlorofyl však pomáhá tělu přijímat železo a napomáhá tak při odstranění chudokrevnosti. Při užívání zelené šťávy – chlorofylu (zeleného „krevního“ barviva rostlin) byl zaznamenán i vzrůst hladiny hemoglobinu (červeného krevního barviva živočichů). Podle odborníků z kalifornské univerzity v Davosu má chlorofyl pozitivní vliv na bohatost mužského spermatu. Za zmínku stojí i jeho schopnost bránit růstu bakterií způsobujících zápach v dutině ústní.

TIP: vyzkoušejte superpotraviny, nakoupit můžete například na www.green-market.cz

Jsou enzymaticky živé. Obsahují množství aktivních enzymů, které jsou nezbytné pro fungování metabolizmu těla, dýcháním a zažíváním počínaje a regulací tvorby hormonů konče. Procesem výroby a vařením se enzymy v potravě ničí. Získat je můžeme hlavně z čerstvé syrové stravy. Zelené potraviny jsou ideálním zdrojem.

Jsou mírně zásadité. Vařená strava a rafinace potravin způsobují překyselení organizmu, které se často projevuje pálením žáhy. V těle klesá pH a dochází k zatížení imunitního systému. V kyselém prostředí se daří zánětům, infekcím, stoupá kazivost zubů a vzrůstá i riziko vzniku rakoviny. Zelené šťávy dokáží tento stav zvrátit a nastolit znovu rovnováhu.

Poznáte to podle toho, jak rychle pálení žáhy zmizí.

Jsou komplexní a přirozené pro organizmus. Jejich největší silou není jen jejich chemické složení a přírodní forma (pro tělo snadno vstřebatelná), ale nesmírně složitá vzájemná provázanost jednotlivých složek. Právě ona stojí za jejich neobyčejnou účinností a silou, kterou již po poměrně krátké době užívání na sobě můžeme pozorovat.

O zelených potravinách se dá hodně psát a mluvit, ale jejich účinky pocítíte teprve až je začnete sami používat. Žádná slova nenahradí osobní zkušenost. Tak dobrou chuť.

Mohlo by vás zajímat.

Nejlepší vlastnosti zelených potravin.

Redakce: