Celozrnné obiloviny! Objev jejich kouzlo

Tisíce let jedli lidé obiloviny v přirozeném stavu. Z celých zrn připravovali pokrmy, které jim dodávaly energii a důležité živiny. S příchodem technického pokroku se však změnil nejen způsob mletí, ale i čištění obilovin. Obiloviny jsou dnes přesto ve velké oblibě. Konzumuje se mouka, chléb, vločky nebo těstoviny. Jednou z nejsnáze stravitelných obilovin je špalda. Jde vlastně o prastarý druh pšenice, který chutí připomíná ořechy. Výraznějšímu zvýšení se tato obilnina podílí na zlepšení trávení, protože je bohatá na vlákninu. V současné době se chléb a všechny škrobové produkty prodávané v obchodech, vyrábějí z „na jemno pomleté“ mouky. Lidem se „jemnost“ spojuje s civilizací, dobrým vzhledem, atd. ovšem v bílé mouce „zjemňování“ zničilo vše cenné a v neposlední řadě i enzymy.

Proč konzumovat celozrnné obiloviny?

Celozrnné obiloviny představují komplexní zdroj sacharidů – energie pro naše tělo a mysl. Celozrnné obiloviny neobsahují žádný cholesterol, většina z nich ani lepek. Produkty vytvořené z bílé mouky, jsou zbaveny otrub a klíčků, ve kterých jsou právě obsaženy všechny důležité minerály – vitamíny, bílkoviny, vláknina či sacharidy. Nelze opomenout jejich nízký glykemický index, a také to, že patří k složitému cukru.

Objev kouzlo těchto obilovin!

  1. Amarant

Amarant pochází z tropických oblastí Ameriky a obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, minerálních látek je to železo (4 x více než celozrnná rýže), vápník (více než mléko), hořčík, fosfor, zinek a měď, z vitamínů je to převážně skupina B vitaminů, E a C.

  1. Jáhly (loupané proso)

Vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů, významný obsah železa (1/2 šálku obsahuje až 8 g železa), fosforu, hořčíku a vitamínů skupiny B, hlavně B1 a B2, a vysoký obsah křemíku, který zachovává zdraví našich vlasů, nehtů a zubů.

  1. Quinoa

Pochází z And a obsahuje stejně, jako amarant obsahuje kvalitní bílkoviny a 8 základních esenciálních aminokyselin, čímž vytváří „kompletní bílkovinu“,

je významným zdrojem vápníku, železa, vitaminů skupiny B, fosforu a obsahuje i draslík a zinek.

  1. Bulgur

Vynikající příloha téměř ke všemu – bohatý zdroj vlákniny, vitamíny A a B (hlavně B1, B3, B6) a minerály, jako železo, hořčík, selen a fosfor.

  1. Kuskus

Co obsahuje? Hlavně železo, hořčík, vápník, draslík, zinek, selen a sodík,

vlákninu, vitaminy skupiny B (B1, B3, B6), vitamin E, K, či kyselinu listovou (B9),

je známý i svým nízkým obsahem tuků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *