Výhody a nevýhody olivového oleje

Olivový olej byl zařazen mezi potraviny, které jsou bohaté na prospěšné mononenasycené tuky. Olivový olej plně zachovává aroma, chuť a užitečné vlastnosti oliv. Olivový olej může být použit v čisté formě na rozdíl od jiných rostlinných olejů. Mnoho lidí se ptá, zda je skutečně olivový olej tak zdravý, jak se deklaruje v mnoha médiích.

Výhody olivového oleje jsou následující:

  • olivy snižují cholesterol
  • polyfenoly, které obsahují olivy, zabraňují tvorbě krevních sraženin v cévách
  • olivy dobře posilují kostní tkáně
  • olivový olej napomáhá hojení ran a zlepšují vidění
  • pravidelná konzumace olivového oleje přispívá ke zlepšení koordinace pohybů
  • působí proti tvorbě nádorů v zažívacím traktu
  • olivové extrakty se používají k boji proti rakovině
  • pomáhá se vyrovnat s bolestí zad
  • léčí duševní onemocnění
  • slouží k posílení vlasů

Olivově-medová kúra

Lehce zahřátý olivový olej a med smíchejte v poměru 1: 1 a vmasírujte do umytých a ručníkem vysušených vlasů. Nechte působit minimálně 5 -10 minut a opět umyjte.

  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku
  • zpomaluje stárnutí, neboť obsahuje velké množství vitamínu E

Od dávných dob ženy používají olivový olej k vyhlazení pokožky na tváři, aby byla hladká a hedvábná. Olivový olej je dobře absorbován v lidském těle, má příznivý účinek na žaludek, reguluje absorpci tuků a soli. Odborníci na výživu se shodují, že škodu olivový olej nemůže přinést. Samozřejmě, olivový olej má kontraindikace.

Olivový olej by neměl být používán:

  • při cholecystitidě
  • při onemocnění zažívacího traktu, velké množství olivového oleje způsobuje kontraindikace
  • při držení diety

Historie už od doby měděné

Olivy, obilí a révu provázejí člověka od pradávných dob a archeologové našli až 6000 let staré důkazy z oblasti Přední Asie. Z Íránu, ze Sýrie a z Palestiny se olivy rozšířily do celého Středomoří hlavně díky Féničanům. Člověk staletí šlechtil olivovníky a dnes existují stovky odrůd, jejichž genom se mapuje s cílem sestavení rodokmenu. Původní keříčkovité „feral“ olivy stále rostou na Středním východě, a po zavlečení do Austrálie se z nich stala nepříjemná náletová plevel.

One thought on “Výhody a nevýhody olivového oleje”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *