Používáte kvalitní tlakový hrnec?

Ke komfortnímu bydlení patří i pěkně vybavená kuchyně. K dispozici máme spoustu moderních přístrojů, které nám ulehčují práci při vaření. Nelze opomenout ani tlakový hrnec. Při vaření v tlakovém hrnci vzniká vysoký tlak, díky tomu se navyšuje i teplota a pokrmy v něm jsou připraveny mnohem rychleji, což nám šetří čas. Při používání tlakového hrnce se zkrátí čas vaření o 70%, uspoříte až 50% nákladů za energie. Navíc se nemusíte tlakových hrnců obávat, dnešní moderní hrnce jsou díky systému účinných pojistek zcela bezpečné.

Tlakový hrnec je silnostěnný hrnec

Pravidelně investujeme peníze do bydlení a kupujeme si různé bytové doplňky. Proč si tedy nepořídit i takový praktický výrobek jako je tlakový hrnec? A kdo tuto skvělou věcičku vymyslel? Budeme se muset vrátit až do 17. století kdy si francouzský chemik Denis Papin vyrobil nádobu, která mu zpočátku sloužila jako tlaková nádoba. Ovšem do kuchyně se dostal jeho vynález až o osm let později, v roce 1687. Modernizace se hrnec dočkal v roce 1927, kdy francouzský inženýr Gautier ho sestrojil s pojistným ventilem, ale ten často při ucpání vybuchoval. Píše se rok 1944 a bratři Lescureoví přicházejí s nápadem vyrábět tlakové hrnce z lisovaného hliníku, s otočným a dalším bezpečnostním ventilem.

Proč si pořídit tlakový hrnec?

Vyšší tlak v hrnci zvýrazňuje chuť pokrmů a potraviny si lépe uchovávají svou biologickou hodnotu i s vitamíny. Jídlo se nepřipaluje, vždy si připravíte úsporně zdravé jídlo, vegetariánskou stravu, pokrmy při redukční dietě i dětské jídlo.

Čím se řídit při koupi?

Vyberte si dostatečně velký hrnec – výběr správného objemu přizpůsobte počtu členů v domácnosti a velikosti porcí, které budete připravovat. Volíme ušlechtilou ocel, tlakový hrnec by měl být vybaven dvěma bezpečnostními pojistkami včetně blokujícího tlačítka, které neumožní otevřít hrnec, dokud nebude tlak v nádobě vyrovnaný s vnějším okolím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *