Užitečné vlastnosti petržele

Petržel ve volné přírodě roste na pobřeží Středozemního moře, jinak se pěstuje v celé Evropě (s výjimkou Skandinávie). Také se pěstuje v jižní Kanadě a severní USA, v Asii, na Sibiři a na Dálném východě.

Jak si vybrat

Čerstvá petržel musí mít sytě zelené listy a pružný stonek. Vlastní konec dříku by měl mít nový řez. Pokud jsou listy se známky rozkladu, a má nepříjemný zápach, nebrat. Zřejmě jeho skladování není v souladu s pravidly k prodeji. Jak prodloužit svěžest petržele? Nechte ho při pokojové teplotě, s visícími stonky ve studené vodě, nebo petržel dejte do lednice oddělení určeného pro zeleninu.

Využití v kuchyni

Petržel je další důležitou složkou v americké, evropské, africké a východní kuchyni. Existují dva druhy běžného petržele – obyčejný a kadeřavá petrželka. Užitečný a široce používán je kořen, listy a semena. Petrželové listy se přidávají do sendvičů, salátů, těstovin, pizzy, koláče, masa, ryba, houbových jídel a polévek. K petrželi se dobře hodí rýže, brambory, maso a drůbež.

Užitečné vlastnosti petržele

Petržel obsahuje velký počet různých užitečných látek: vitamíny, C, E, K, vitamin B, kyselina listová, niacin (vitamin PP), hořčík, draslík, vápník, síra, chlor, fosfor, sodík, železo, jód, mangan, měď, zinek, fluor.

Užitečné a terapeutické vlastnosti

Petržel je výborným pomocníkem při absenci chuti k jídlu, anémie , anorexie, deprese, vředy a gastritidu , při revmatických chorobách a zažívacích poruchách. Reguluje játra a ledviny, stimuluje sekreci trávicích enzymů, bělení zubů, posiluje dásně a peristaltiku střeva, normalizuje metabolismus.

V lidovém léčitelství se petržel používá k normalizaci vysokého krevního tlaku, dokonalý cholagogue, tonikum a diuretikum. Poté, co se používá k normalizaci metabolismu glukózy, a vzhledem k jeho obsahu inulinu polysacharidu, se používá pro zlepšení stravitelnosti manganu, což je užitečné pro regeneraci kosti. Můžete použít petržel jako přírodní osvěžovač dechu. Dále zajišťuje normální fungování nadledvinek, štítné žlázy, posiluje cévy, proto konzumovat petrželovou šťávy můžeme jen doporučit. Dále se u diabetes, zánět spojivek, oftalmie, šedý zákal, při některých urogenitální onemocněních, otoků, zlepšuje kardiovaskulární systém.

Použití v kosmetice

Petržel je široce používán v kosmetickém průmyslu. Díky velkému množství vitamínu A, zmírňuje otoky, zarudnutí, chrání a tonizuje pokožku před tvorbou vrásek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *